Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Asztrológiai házrendszer.

 Aszcendens és közép-égi

Különféle módszerek vannak a házak kiszámítására. Aszcendens és MC mindig ugyanaz, csak a házak eloszlása e tengelyek között különbözik. Horoszkópjainkat a Placidus házrendszerrel számoljuk a következő leírások csak nagyon rövid és természetesen hiányos leírások az asztrológiai házakról. A házrendszerrel kapcsolatos részletes információk az asztrológia bármely bevezetőjében találhatók.

Aszcendens és leszármazott: Az 1. és 7. ház

Megfelel: Kos/Mérleg és Mars/Vénusz

Az aszcendens a latin „felkelni” szóból származik, és így kell érteni az aszcendenst. Ez a mi személyes felemelkedésünk, megjelenésünk a világban. Az Aszcendenssel szemben van a (DC), a hetedik ház csúcsa. Ha az Aszcendens az „én”s-ünket (a világban való megjelenésünket) szimbolizálja, akkor az Aszcendenstől legtávolabbi ponton található a „Te” – a találkozásunk más emberekkel.

Az aszcendens és az első ház leírja, hogyan nézünk ki, a leszármazott pedig azokat az embereket, akikkel találkozunk, akikhez vonzódunk, és akikkel kapcsolatba lépünk. Az ezekben a házakban lévő bolygók és a bolygók aspektusai természetesen erősen befolyásolhatják a ház körülményeit és „klímáját”. Az AC/DC tengelyt "kapcsolati tengelynek" is nevezik. Az ilyen polaritások nagy szerepet játszanak az asztrológiában.

IC és MC (Imim coli és Médium coli): 4. és 10. ház

Megfelel: Rák/Bak és Hold/Szaturnusz

Az MC és az IC (közepes coli és emum coli) közötti tengely többé-kevésbé merőleges az AC/DC tengelyre. Az MC (a 10. ház eleje) a munkához és a híváshoz kapcsolódik. Ennek a pontnak egy másik neve "az ég közepe". Ez a megjelenésünk társas lényként, itt van leírva helyünk az élet színpadán. Az első ház, aminek Kosa tulajdonsága van, bizonyos értelemben a születésnek felel meg – lendületesen rohanunk, és meghódítjuk a világot. A  10-es ház, amely Bakja-tulajdonsággal rendelkezik, azt a pozíciót szimbolizálja a világban, amelyet tudatosan keresünk és szisztematikusan kidolgozunk.

A 10 házzal szemben van a 4-es ház vagy „égi mélységek”. Ez a származásunkról, a családunkról és a személyes történelmünkről szól. Ott is le van írva a hagyományhoz való viszonyulásunk, és ott találjuk meg azt a talajt, amelyre életünk építésekor állunk. A 4. ház bizonyos értelemben a kollektív tudattalanhoz való kapcsolódásként is felfogható, így a 4. házzal nem csak a saját családunkra gondolhatunk, hanem arra is, ami közös bennünk az egész emberiség családjával.

2. és 8. ház

Megfelel: Bika-bD -SkorpióhJ és Vénusz/Plútó

A klasszikus asztrológiában a 2. házat a saját, a 8. házat pedig mások tulajdonával társítják – vagy azokhoz, akik el akarják venni tőlünk azt, amink van. Ez az értelmezés a modern asztrológiában egy kicsit más szintre került. A legfontosabb dolog, amivel az ember rendelkezik, az önmaga.

Így ma a 2. házat gyakran az önbecsüléssel társítják. Gyermekkorban a szülői szereteten keresztül alakul, ki azaz érzés, hogy érdemes valamit. Aki gyerekkorában túl kevés figyelmet kapott, az később hajlamos volt más szinten keresni a kárpótlást, és pusztán anyagi javakra törekedni, vagy (mivel itt a szóbeli elv is kitér) arra, hogy kapzsivá váljon, és túl sokat eszik.

A 8. házat régebben az örökléssel és ezen keresztül a halállal is összekapcsolták. Ma hajlamosak vagyunk a halálra átvitt értelemben gondolni. Amikor az életünk erősen megrendül, és régi személyiségünk egy része meghal a változás miatt, akkor a 8. ház (vagy annak Skorpió és Plútó megfelelői) kerül megszólításra. Ha a 2. ház azt tükrözi, hogy mi vagyunk, és amink van, akkor a 8. ház azt kérdezi tőlünk, hogy milyenek vagyunk, amikor elengedünk minden vagyont, és a saját lelkünk mélyére jutunk. A 8. házban feszegetjük a határokat és leromboljuk a régit, de ott is találunk erőt valami újba kezdeni. Ebbe a képbe illik az is, hogy a Skorpiót, a Plútót és a 8. házat gyakran a "szexualitás sötét oldalához" hozzák összefüggésbe.

3. és 9. ház

Megfelel: Ikrek-cC-Nyilas iF

Közvetlen környezetünkkel a csere a harmadik házban található. Ide tartozik az üzleti börze is. Az itt zajló kommunikáció mindennapos és nem feltétlenül túl mély keretek között marad. A rövid vagy üzleti utakra is a harmadik ház vonatkozik. Ezen kívül a testvérekkel való kapcsolattartás is megoldható a harmadik házban. Ennek megfelelően a 3. házban fellépő feszültségek felfoghatók úgy, mint problémák azokkal az emberekkel való bánásmódban, akikkel napi szinten foglalkozunk.

A 9-es házban viszont a jelentéskérdésekkel foglalkoznak. Ide tartozik a vallás és a kultúra, a filozófia és a jog is. A klasszikus asztrológiában a 9. házat régebben a hosszú utazásokhoz kötötték. Mivel azonban a más kontinensekre irányuló üzleti utak sok ember számára a mindennapi élet részei, a jelentésük megváltozott. Itt inkább a látókört tágító utazásokra kell gondolnunk. Ez lehet az idegen kultúrákkal való találkozás távoli helyeken, de lehet utazás a feltáratlan belső világba a szülővárosi terapeutával.

5. és 11. ház

Egyenértékű: Oroszlán-eA/Vízöntő H

Az éltető Napnak megfelelően az 5. ház alkotóerővel és kreativitással társul. Mivel a leszármazottak nagyon eredeti értelemben a szüleik teremtményei, ezért az ötödik házba gyerekeket is besorolnak, de itt nem csak a saját biológiai gyerekeket kell érteni, hanem minden oktatott, irányított fiatalt.

Az 5. ház kreatív megnyilvánulása a drámai belépő az élet színpadára. Az Oroszlán-eA/ szeret kockáztatni, és minden kihíváson dicsőséges győztesként akar úrrá lenni. A kockázat egészen különleges formája a titkos kapcsolatok és a veszélyes szerelmi kapcsolatok, amelyeket szintén az ötödik házhoz rendelnek. Ha az Oroszlán-eA/ személy nem talál megfelelő kifejezési eszközt, az energiák egy meglehetősen kellemetlen kifejezési formát fognak keresni. Ide sorolható a hamis büszkeség, a túlzott hiúság, az emberek uralására és manipulálására való hajlam, valamint az osztály- és rangkülönbségekhez való makacs ragaszkodás.

A 11-es ház lelkesen tekint a jövőbe, itt a kívánságok, remények kapnak főszerepet, ezért új és forradalmi ötletek is érkeznek ebbe a házba. Ha új ötleteket akarsz megvalósítani, szükséged van a szabadságra. Az új fejlesztéseket akadályozó merev és elavult szerkezetek elleni lázadás is a tizenegyedik házban található. Itt előtérbe kerül a politikai és társadalmi kontextusok átgondolása és az a kérdés, hogy hol tartasz ezekben a kontextusokban, elégedett-e a helyzettel, és min szeretnél változtatni. A forradalmi buzgalom szenvedélyesnek tűnhet, de a 11. ház egy spirituálisabb ház, ahol az emocionalitást néha figyelmen kívül hagyják. Mivel egy forradalmárnak hasonló gondolkodású társakra van szüksége küzdelméhez, itt a baráti kör is szóba kerül.

6. és 12. ház

Megfelel: Szűz-fC-HalakI

A hatodik ház hagyományosan a szolgálat háza. Ez a mindennapi, magától értetődő feladatokról és a rutinmunkáról szól. Önmagunkkal kapcsolatban a saját testünk mindennapi működése az egészséghez köthető. A higiénia, a személyi higiénia és az egészséges táplálkozás lehet olyan téma, amely szerepet kap a 6. házban-fC. Egy jól működő, nagy feszültség nélkül működő 6. ház segít abban, hogy a kreatív 5. házban megálmodott dolgokat hatékonyan és módszeresen megvalósítsuk. Ha itt feszültségek támadnak, a rutinfolyamatok felborulnak, egészségügyi problémákkal küzdünk, vagy elveszítjük a motivációt a munkahelyen.

A jelentéskérdés, amellyel már a 9-es k házban is foglalkoztak, a 12-es házat is érinti. Itt olyan igazságok tárulhatnak fel, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a 6. ház munkáját beépítsük egy világképbe. Ez azonban nem bizonyítható bölcsesség. Inkább intuíción és sugallatokon alapuló meglátások. Nem elméleti (agyi) filozófiai megfontolásokról van szó, hanem olyan alapvető kérdésekről, mint a jó és a rossz, az igazság és a hazugság, a helytelen és a jó közötti feszültség. A 12. házban olyan ideálokat keresünk, amelyek inspirálnak és értelmet adnak életünknek – keresünk valamit, amiben hihetünk. A mártír, aki inkább meghal, mintsem elárulja eszméit, ennek a háznak a szimbóluma. A másik oldal a nem evilági szerecsen, az életre alkalmatlan álmodozó, aki elrontja az életét és nem fog bele a dologba. Lelki jelzőfényként az álmok utat mutathatnak nekünk. Ha öncélúvá válnak, nem mások, mint mulatságos "alvás mozi", ahogy egy gyerek nevezte.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.